Selectie turnen

Geselecteerd worden

Je begint bij de recreanten met turnen. Als dan blijkt dat je talent hebt om bij de selectie te turnen, word je uitgenodigd om enkele proeflessen bij de selectie te komen turnen. Deze proeflessen zijn er voor de turnster om te kijken of zij dit wel leuk vindt en voor de trainster is het de gelegenheid om te kijken of de turnster naast het aanwezige talent ook voldoende  doorzettingsvermogen heeft en het aankan om in de selectie te gaan turnen.  Fysiek en emotioneel moet een meisje dit aan kunnen.

 

Het trainen bij de selectie

Trainde je bij de recreanten één maal per week ,bij de selectie wordt dit minimaal twee maal per week. Ook ga je meerdere wedstrijden per seizoen turnen en draag je op deze wedstrijden het GVM selectie turnpakje.

 

Het turnpakje kan besteld worden bij: clubkleding

 

Verder trainen we enkele malen in een turnhal om hier de laatste puntjes op de i te zetten voor de wedstrijden.Op de onderlinge wedstrijden doet de selectie ook mee en geven de turnsters dikwijls een mooie turn demo, dit is echt één groot feest! Verder is er elk jaar de verkiezing van de mooiste turnmap en houden we nog andere kleine interne wedstrijdjes, zoals: kan je de split, krijg je een split of we houden wedstrijdjes wie er het langst op zijn handen kan staan. Er word hard gewerkt, maar er zijn dus ook veel leuke momenten.

 

Niveaus, categorieën en divisies

Bij de selectie word er gewerkt met het NTS, Nationaal Turn Systeem. Dit NTS bestaat uit verschillende niveaus: N1, N2, N3, D1, D2 en D3 waarbij N1 het hoogst is. De N staat voor Nationaal en D staat voor District. De niveaus zijn gekoppeld aan het geboortejaar/leeftijd van de turnster, zo ontstaan er verschillende categorieën. Pre instap, dit zijn de kinderen die dit jaar 8 worden. Instap, deze kinderen worden dit jaar 9. Pupil 1, zij worden 10, pupil 2, zij worden 11, Jeugd, zij worden 12 en 13, junior, zij worden 14 en 15 en dan is er nog de groep senior dit zijn de turnsters van 16 jaar en ouder. We hebben dus niveaus, en categorieën.

Dan zijn er ook nog de divisies

Er zijn 6 divisies, divisie 6 is de laagste en divisie 1 de hoogste (divisie 1 + talentendivisie). In elke divisie zijn de niveaus gekoppeld aan de categorie.

N1 = Divisie 1
N2 = Divisie 2
N3 = Divisie 3
D1 = Divisie 4
D2 = Divisie 5
D3 = Divisie 6

Dit is best ingewikkeld, maar de trainster zorgt ervoor dat elke turnster in de juiste divisie komt en het juiste niveau gaat turnen en met vragen over het NTS kunt u altijd bij haar terecht.

 

De KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) heeft Nederland in Rayons, Regio’s en Districten ingedeeld om de wedstrijden gecontroleerd te laten verlopen. GVM bevind zich binnen het RAYON DE VECHTSTREEK, dit bevind zich weer binnen de REGIO MIDDEN NEDERLAND, en die bevind zich weer binnen DISTRICT MIDWEST.

Binnen de selectie van GVM is het verplicht deel te nemen aan de wedstrijden.

Dit zijn twee wedstrijden in het Rayon, als je deze twee wedstrijden goed turnt kan je geplaatst zijn voor de Rayon finale, turn je in deze finale ook weer heel goed dan kan je weer doorstromen naar de Regio finale en voor divisie 3,2 en1 is er dan weer doorstroming mogelijk naar een District finale.

Voor divisie 2 en 1 is er na de District finale de mogelijkheid om door te stromen naar de landelijke voorwedstrijden en het NK.

 

Voor meer informatie of vragen kunt u terecht bij Esther of Nellianne